+385 99 6687 718 | +385 92 3757 801   |   info@kreagume.com
 
KreaGume - Najveći izbor guma
0

Novosti

Kupnja pneumatika: što sve trebate znati

Kupnja pneumatika: što sve trebate znati

Kupnja pneumatika: što sve trebate znati

Izgledaju li vaši pneumatici ćelavo, istrošeno ili su stari? Ako je odgovor da, vrijeme je da razmislite o kupnji novih pneumatika. To se može činiti nemogućim zadatkom obzirom na sve sitne pojedinosti na koje treba paziti pri odabiru najboljih pneumatika. Međutim, to ne mora biti obeshrabrujuće. Ovaj praktičan vodič jasno prikazuje sve što trebate znati da donesete najbolju odluku za sebe i svoj automobil.

Saznajte kada je pravi trenutak za zamjenu pneumatika

Kada je u pitanju zamjena pneumatika, postoje trenuci kada je to zaista nužno zbog puknuća ili oštećenja. Naravno, u tom slučaju zamjenu treba izvršiti čim prije kako ne biste ugrozili svoju sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu. Osim kada je to neizbježno, optimalan trenutak za zamjenu pneumatika je kada se oni jednostavno potroše. Novi pneumatici nikada ne ostaju novi dugo vremena i gazeći sloj pneumatika troši se korištenjem. Gazeći sloj morate redovno provjeravati kako biste saznali je li unutar zakonskog ograničenja od 1,6 mm. Pneumatici Michelin imaju praktičan sustav za provjeru zahvaljujući kojem znate kada se približi vrijeme za zamjenu. Potražite Michelinka na ramenom dijelu pneumatika i pogledajte ripne na gazećem sloju. Ako je gumena površina u ravnini s ripnom, velika je mogućnost da ste blizu zakonskog ograničenja dubine od 1,6 mm. Umjesto toga možete provesti ispitivanje s kovanicom. Umetnite kovanicu u najplići dio gazećeg sloja. Ako vidite dno vanjskog naplatka, pneumatik vjerojatno treba zamijeniti.

Najbolji način da saznate je li vrijeme za zamjenu jest da vam pneumatike provjeri vulkanizer. Dogovorite termin u našoj radionici. 

Odabir najboljih pneumatika za vaše vozilo

Uzmite u obzir tip automobila koji vozite. Vozite li kompaktan automobil, SUV ili hibrid? Tip automobila koji vozite ima važnu ulogu pri odabiru. Različitim vozilima potrebni su različiti pneumatici, a važno je kupiti prave pneumatike u kontekstu sigurnosti na cesti, ali i prema vašem novčaniku. Ali, nekoliko stvari trebate razmotriti prije konačne odluke.

Dimenzija pneumatika

Pola problema oko kupnje pneumatika lako se rješava ako znate dimenzije svojih pneumatika. Kada to saznate, lakše ćete suziti pretragu. Svi pneumatici imaju nizove brojki i slova utisnute na bočnoj stijenci, a to su podaci o točnim dimenzijama i specifikacijama. Primjerice, pneumatik s oznakom 255/55 R18 105 V na bočnoj stijenci može se tumačiti na sljedeći način[1]:

·         255 – širina pneumatika u milimetrima

·         55 – omjer visine pneumatika. Omjer visine i širine presjeka. Visina/presjek = 55 %

·         R – vrsta = radijalni pneumatik

·         18 – unutarnji promjer u inčima

·         105 – oznaka opterećenja. Najveće dopušteno opterećenje = 925 kilograma (kg)

·         V – oznaka brzine. Najveća dopuštena brzina = 149 milja na sat (mph)

Valja napomenuti da oznaka brzine odgovara kilometrima na sat (km/h) za regije kontinentalnog dijela Europe. Zbog toga se na prvi pogled razlika klasifikacije brzine može učiniti slučajnom ako je prikazana u mph. Pneumatici uvijek moraju odgovarati najvećoj dopuštenoj brzini vozila. Ako i dalje niste sigurni u neke podatke, možete provjeriti priručnik vašeg automobila i zatražiti pomoć na nekom od prodajnih mjesta. Možete i upotrijebiti program za odabir pneumatika dostupan na mreži gdje će od vas biti zatraženo da unesete podatke o automobilu uključujući marku, model, godinu proizvodnje, zapremninu motora i drugo. Program će vam potom ponuditi više preporučenih pneumatika koji odgovaraju specifikacijama vašeg vozila. Idite na naš program za odabir pneumatika. 

Označavanje pneumatika

Od 2012. godine pneumatici se prodaju sa sustavom označavanja koji nalikuje onom na bijeloj tehnici. Sustav je podijeljen u tri dijela, a njegova je svrha da vam olakša odabir pri kupnji novih pneumatika. Potrošnja goriva – klasifikacija ide od A do G, pri čemu je A najbolja, a G najgora ocjena. Ona određuje koliko se energije troši u vožnji. Na pneumatike otpada 20 % ukupne potrošnje goriva, a razlika između najbolje i nagore ocjene može iznositi otprilike 7,5 %.

·         Držanje mokre ceste – klasifikacija ide od A do G, pri čemu je A najbolja, a G najgora ocjena. Označava duljinu zaustavnog puta na mokrim cestama. Postoji razlika od otprilike 2,5 metra (m) u zaustavnom putu od 50 mph između svake ocjene. Razlika između pneumatika s oznakom „A” i oznakom „F” može ići do 18 m.

·         Buka – klasifikacija je prikazana zvučnikom s tri zvučna vala, a odnosi se na vanjsku buku kotrljanja pneumatika. Ako je jedan zvučni val zacrnjen, razina buke je tri ili više decibela ispod buduće zakonske razine. Dva zvučna vala znače da ispunjava trenutne i buduće zakonske razine, dok tri znači da zadovoljava trenutne, ali ne i buduće zakonske razine.

Ove informacije možete upotrijebiti za usporedbu cijena pneumatika. Isto tako, trebali biste zatražiti stručan savjet.

Tako ćete zajamčeno dobiti najbolje pneumatike za svoj automobil.

Vrsta pneumatika

Dostupne su tri različite vrste pneumatika: ljetni, zimski i univerzalni.  Mjesto gdje živite i uvjeti u kojima najčešće vozite tijekom godine određuju koji su od te tri vrste pneumatika za vas najprikladniji. Ako živite u podneblju s ljetnim i zimskim godišnjim dobom, ulaganje u komplet ljetnih i zimskih pneumatika vjerojatno je najbolji izbor za vas.

·         Ljetni pneumatici – izrađeni su od tvrde smjese gume i najprikladniji za tople i suhe uvjete, s temperaturama iznad sedam Celzijevih stupnjeva. Napravljeni su tako da postaju mekši pri višim temperaturama za bolje držanje ceste, veću stabilnost u zavojima i kraći zaustavni put. Omogućuju i prelazak većeg broja kilometara.

·         Zimski pneumatici – najprikladniji su za niske temperature koje redovno padaju ispod točke smrzavanja. Imaju širi i viši sloj gume koji, zajedno s dubokim profilom gazećeg sloja, jamči bolju trakciju po snijegu, ledu te mokrim i bljuzgom prekrivenim cestama. Nose oznaku planinskog vrha s pahuljom koja označava da su prikladni za upotrebu tijekom zimskih mjeseci.

U nekim je državama upotreba zimskih pneumatika obvezna na mjestima u kojima prevladavaju ekstremni vremenski uvjeti. Međutim, kupnja dvaju kompleta pneumatika nije uvijek nužna.

·         Univerzalni pneumatici – kombinirani pneumatici za najbolje sveukupne performanse. U osnovi su to ljetni pneumatici koji mogu podnijeti zimske temperature i hladnoću do minus pet Celzijevih stupnjeva.

Ova vrsta pneumatika omogućuje vam visoku razinu upravljivosti, dugi vijek trajanja i sigurnost koju biste očekivali od ljetnih pneumatika, plus trakciju i kočione performanse zimskih pneumatika. Ako živite u podneblju gdje nema ekstremnih vremenskih uvjeta tijekom zime, univerzalni pneumatici kao što su Michelin CrossClimate mogli bi biti dobro rješenje. Ista opcija vrijedi kao rješenje ako nemate dovoljno prostora za skladištenje dodatnog kompleta pneumatika.

Uvjeti vožnje

Ovaj odjeljak povezan je s već gore navedenim ali zaslužuje biti odvojen. Vozite li pretežito po gradu i autocestama? Vožnja gradom iziskuje pneumatike s izvrsnom kočionom udaljenosti na suhim i mokrim cestama, vrhunskom potrošnjom goriva i dugim vijekom trajanja, što su performanse koje se mogu nositi s čestim pokretanjima i zaustavljanjima uobičajenim za vožnju gradom. S druge strane, ako vozite pretežito glavnim cestama i autocestama, vaši pneumatici trebaju imati izvrstan zaustavni put od velike brzine na suhim i mokrim cestama. Moraju biti i udobni, stabilni te dobro držati cestu.

Neodgovarajući pneumatici

Zasigurno će doći trenutak kada ćete trebati odjednom zamijeniti sva četiri pneumatika. Takva situacija može se dogoditi, primjerice, zbog puknuća ili oštećenja. I premda ćete možda doći u iskušenje kupiti jeftine pneumatike koji ne odgovaraju u potpunosti specifikacijama vašeg vozila kako biste uštedjeli, to nije preporučljivo. Uvijek pokušajte voziti s istim pneumaticima na obje osovine. Odgovarajući pneumatik ne znači nužno isti pneumatik iste marke, ali svakako onaj koji zadovoljava potrebe vašeg vozila. Vožnja s nepodudarajućim ili neodgovarajućim pneumaticima može utjecati na vašu brzinu i dovesti do nekontroliranog povećanja, što negativno utječe na zaustavni put. Isto tako, utječe na razinu upravljivosti vašeg automobila i može prouzročiti njegovu nestabilnost pri velikim brzinama.