+385 99 6687 718 | +385 92 3757 801   |   info@kreagume.com
 
KreaGume - Najveći izbor guma
0

Novosti

Najbolji vodič za montažu pneumatika

Najbolji vodič za montažu pneumatika

Ako niste stručnjak, shvaćanje razlika između pneumatika mogu biti zbunjujuće. Kada je u pitanju montaža pneumatika, nekoliko je stvari koje bi vam mogle biti zbunjujuće, primjerice, dimenzije pneumatika, oznaka opterećenja pneumatika i oznaka brzine pneumatika. Kada pronađete prave pneumatike, vjerojatno ćete se upitati možete li ih montirati sami ili vam treba stručnjak. U ovom kratkom vodiču nalaze se sve važne informacije koje su vam potrebne za montažu pneumatika. Upamtite da vam naši stručnjaci stoje na raspolaganju za pomoć i da ih u svakom trenutku možete zatražiti savjet

 

Objašnjenje za veličine i dimenzije pneumatika

 

Svi pneumatici na vanjskom rubu imaju određene podatke. Ti podaci prikazani su u obliku standardiziranog niza brojeva i bit će vam potrebni kod montaže novih pneumatika. Prve tri grupe znamenki odnose se na dimenzije pneumatika i sačinjavaju ih tri mjere.

 

Primjerice: 205 – 50 – R16

 

       205 se odnosi na širinu pneumatika u milimetrima

       50 označava omjer – odnos između visine bočne stijenke pneumatika i njegove širine, a često je izražen u postotku.

       R16 se odnosi na promjer unutarnjeg naplatka pneumatika i izražen je u inčima.

 

Sljedeća grupa znamenki u nizu odnosi se na oznaku opterećenja pneumatika i oznaku brzine.

 

Primjerice: 99H

 

       99 je oznaka opterećenja pneumatika – kapacitet nosivosti pneumatika. Što je ta brojka veća, to je veći kapacitet nosivosti pneumatika.

       H je oznaka za brzinu – označava maksimalnu brzinu pneumatika pod punim opterećenjem.

 

Lako se može previdjeti posljednja grupa znamenki ali, iz sigurnosnih razloga, jednako je važno saznati točnu oznaku opterećenja i brzine pneumatika kao i njegove dimenzije. Kako bi se težina ravnomjerno raspodijelila na sva četiri pneumatika, svaki pneumatik mora imati isti kapacitet opterećenja. Ako znate oznaku brzine pneumatika za svoje vozilom znate koliku najveću brzinu vaš pneumatika može sigurno održavati, pri čemu svaka razlika u jednom slovu predstavlja otprilike 6 milja na sat.

 

Taj je brojčani niz od ključnog značaja pa ga uvijek u cijelosti zabilježite prije odlaska u kupnju pneumatika ili prije montaže pneumatika.

 

Mogu li sam/a montirati pneumatike ili mi je za to potrebna stručna pomoć?

 

Dok prazan pneumatik možete lako promijeniti sami, razlika je velika kada je u pitanju montaža pneumatika na vaše vozilo. Tome je razlog uglavnom činjenica što montaža iziskuje posebna tehnička znanja i bolje ju je prepustiti stručnjacima. Montaža pneumatika pretpostavlja precizan i rigorozan postupak tijekom kojeg se rabe iznimno specifični alati koji jamče dobro izvođenje posla.

 

Kada profesionalac montira pneumatike pri samom postupku pomno razmotri i druge važne čimbenike kao što su balansiranje, vrijednost tlaka u pneumaticima i zamjena ventila. Montaža pneumatika podliježe određenim zakonskim normama i specifikacijama koje utvrđuju proizvođači. Samostalno izvođenje zahvata može rezultirati nepravilnom montažom pneumatika na vozilo, što može prouzročiti probleme na cesti, primjerice, gubitak trakcije, manju kontrolu pa čak i puknuća pneumatika. Obratite nam se i ugovorite termin za pomoć pri kupnji ili montaži pneumatika.

smrtovnice Osmrtnice